Dania

Dania

Danie to komplet przepisów i składników, które składają się na cały posiłek dla klienta.  


Tworzenie Dania 

1. Baza przepisów -> Dodaj danie.




2. Informacje podstawowe


Nazwa domyślna to nazwa dla klienta i będzie widoczna na naklejkach na daniach i w panelu klienta.

Nazwa robocza jest dostępna tylko dla pracowników i występuje w raportach. 

Marki - pole wielokrotnego wyboru, w wybranych markach będzie można użyć dania.

Typ posiłku - pole wielokrotnego wyboru, każdy wybór na końcu strony trzeba zbilansować i podać gramaturę. 

Po prawej stronie dodawanie zdjęć dla produkcji i klienta - najeżdżając na kółeczko z literką "i" pojawia się informacja o zalecanych wymiarach zdjęcia.




3. Dodawanie składników/przepisów i tworzenie dania.
Dodaj składnik/przepis - wyszukiwarka składników/przepisów, które zostały prowadzone w zakładce "Składniki" i "Przepisy". 

4. Uzupełnianie wielkości dania 

Należy uzupełnić wielkości porcji każdego przepisu, najlepiej to zrobić podając WPO (wielkość po obróbce termicznej) - wskaźnik ten uzupełniany jest w gramach. Istotny jest poprawnie uzupełniony wskaźnik WOT na przepisach, żeby wskaźnik WpO wyliczył poprawnie wagę, ilość i kcal. Po uzupełnieniu wielkości przepisów, niżej znajduje się informacja o makroskładnikach w posiłku - dzięki niej można poprawnie zbilansować posiłek.





Po uzupełnieniu powyższych informacji zapisujemy Danie. 

Edycja i usuwanie dania

Danie można edytować wchodząc w ołówek po prawej stronie lub usunąć naciskając kosz.