Jak działają WOM w Caterings

Jak działają WOM w Caterings

                                                      Wskaźnik WOM

 

Co to jest WOM?

Wskaźnik WOM pokazuje wartość po obróbce mechanicznej. Jest wyrażany w procentach.

Gdzie znajdziesz wskaźnik WOM?

 

Wskaźniki WOM i WOT wyświetlają się w 2 miejscach w panelu admina – w Składnikach i Przepisach (kategoria: Baza przepisów).

 

Składniki

  1.       Wskaźniki WOM i WOT znajdują się na podstronie “Składniki”, pod tabelą “Makroskładniki”.
  1.        Informacje dostępne na podstronie “Składniki” są uzupełniane ręcznie przez dietetyka/pracownika cateringu lub automatycznie, jeśli lista składników jest importowana do systemu.
  1.       Czy pracownik powinien uzupełnić i WOM, i WOT w tym miejscu? - Tak, na podstawie wiedzy dietetycznej.

Przepisy

  1.       Wskaźniki WOM i WOT znajdują się na podstronie “Przepisy” – w edycji przepisu.
  1.       Czy pracownik powinien uzupełnić i WOM, i WOT w tym miejscu? - Tak, na podstawie wiedzy dietetycznej.

Działanie WOM

 

  1.       W jaki sposób wyliczany jest wskaźnik WOM?

Wskaźniki WOM ustawiamy procentowo wg założeń, ile produkt będzie miał ubytku podczas obróbki mechanicznej.
Przykład: chcemy uzupełnić WOM dla składnika jabłko.  Wskaźnik WOM pokaże procentowo, ile z początkowej wagi składnika zostanie zachowane.

Ta informacja przekłada się na listę zakupów - na liście zakupów pojawi się nie 100% jabłka, a 120 %, aby wziąć pod uwagę wagę ogryzka i skórki.

Podczas edytowania WOM-u na składniku każdorazowo pojawi się automatyczny checkbox, który można zaznaczyć. Dzięki zaznaczeniu system automatycznie zaktualizuje ilości składników w przepisach i daniach (tam, gdzie składnik jest bezpośrednio w daniu), tak aby zachować wagę przepisu i dania zgodną z poprzednim WOM-em składnika.

W przypadku niezaznaczenia checkobxa system będzie działał bez zmian.

  1.     Na co wpływa WOM?

Wskaźnik WOM wpływa na produkt do pobrania do przepisu i listę zakupów.

Modyfikacja WOM-u za pomocą checkboxa (który opisano wyżej) nie wpływa na dania, jedynie na listę zakupową. Jeśli checkbox zostanie zaznaczony, w wyniku tego powinna zwiększyć się ilość składnika w daniach (jak i lista zakupowa), bez zmiany wagi dania.

  1.       Co się dzieje z przepisem po aktualizacji wskaźników w składniku?

Waga końcowa (WpOT) przepisu nie ulega zmianie.



    • Related Articles

    • Rabat za wspólną dostawę - zasady działania

      Rabat wspólnej dostawy - zasada działania Rabat ten ma zachęcać klientów do zamawiania większej liczby diet na ten sam dzień i adres. W przypadku zamówienia kilku diet na tę samą datę i ten sam adres klient otrzyma rabat adekwatny do liczby ...
    • Wybór posiłku według cen

      Wybór posiłku według cen działa na zasadzie:  Klient może zmieniać dania tylko w obrębie jednego typu posiłku. Czyli ze śniadań może wybierać dania, które zostały opublikowane jako śniadanie  Pod uwagę brane są tylko dania z cennikami równymi ...