Wskaźnik WOM pokazuje wartość po obróbce mechanicznej. Jest wyrażany w procentach.
Wskaźniki WOM i WOT wyświetlają się w 2 miejscach w panelu admina – w Składnikach i Przepisach (kategoria: Baza przepisów).
Składniki
Przepisy
Wskaźniki WOM ustawiamy procentowo wg założeń, ile
produkt będzie miał ubytku podczas obróbki mechanicznej.
Przykład: chcemy uzupełnić WOM dla składnika jabłko. Wskaźnik WOM pokaże procentowo, ile z
początkowej wagi składnika zostanie zachowane.
Ta informacja przekłada się na listę zakupów - na liście zakupów pojawi się nie 100% jabłka, a 120 %, aby wziąć pod uwagę wagę ogryzka i skórki.
Podczas edytowania WOM-u na składniku każdorazowo pojawi się automatyczny checkbox, który można zaznaczyć. Dzięki zaznaczeniu system automatycznie zaktualizuje ilości składników w przepisach i daniach (tam, gdzie składnik jest bezpośrednio w daniu), tak aby zachować wagę przepisu i dania zgodną z poprzednim WOM-em składnika.
W przypadku niezaznaczenia checkobxa system będzie działał bez zmian.
Wskaźnik WOM wpływa na produkt do pobrania do przepisu i listę zakupów.
Modyfikacja WOM-u za pomocą checkboxa (który opisano
wyżej) nie wpływa na dania, jedynie na listę zakupową. Jeśli checkbox zostanie
zaznaczony, w wyniku tego powinna zwiększyć się ilość składnika w daniach (jak
i lista zakupowa), bez zmiany wagi dania.
Waga końcowa (WpOT) przepisu nie ulega zmianie.